YourPetBox
YourPetBox YourPetBox YourPetBox YourPetBox

Ismerd meg Erzsébet királyné legkedveltebb kutyafajtáját

Ismerd meg Erzsébet királyné legkedveltebb kutyafajtáját


A Corgik az uralkodó család egyik legkedveltebb kutyafajtái már időtlen idők óta. Nem is csoda, hisz ez a kutyus már az első pillanatban rabul ejti a szíveket. Nézd meg, hogy mi jellemzi a fajtát és miért váltak Anglia legkedveltebb kutyafajtáivá.Történetük egész régre húzódik vissza. Az 1066-os normann megszállás idején a hódítók megtiltották  a briteknek a normann kutyák tartását (ezek tulajdonképpen vérebek és az agarak voltak). A corgi név később curgira, végül curra rövidült, ami korcsot jelent. Az etimológusok szerint azonban a corgi név a cor (törpe), valamint a gi (kutya) szavak összevonásából származik. Ilyen értelemben a corgi kifejezés először kb. 1360 körül fordult elő. A kelta legenda egyébként azt tartja, hogy a corgi a világ legrégibb, legősibb kutyafajtája. Valamikor pásztorkutya volt, amely úgy ösztökélte mozgásra a marhát, hogy belekapott az állat csánkjába, és mivel igen kis termetű, élénk kutya volt, könnyen elkerülte a rúgásokat. Valamikor házőrzőnek is használták. 

Forrás

www.smalldogplace.com


A welshi corgiknak 2 fajtája létezik és a legegyszerűbben úgy tudjuk megkülönböztetni őket, ha megnézzük a farkukat. Megkülönböztethetjük a Pembroke és Cardigan Corgi fajtákat. A Pembroke welsh corgi általában lehet vörös, fekete vagy cser, fehér foltokkal a lábvégen, a mellen, a nyakon és a pofiján, de lehetnek fehér foltok nélküliek is. Súlyuk általában 9-12 kg. Alacsony lábú, hosszú testű, éber, eleven kis kutyák. Ha közelebbről megnézed őket, hasonlítanak a rókákhoz. Szemének színe összhangban van a szőrzet színével; általában sötét. Fogazata erős, fejlett, füle hegyes, felálló. Nyaka elég hosszú, fejét magasan tartja. Farkukat rövidre kunkorítják, egyes egyedek viszont farok nélkül születnek. Mancsa ovális, a két középső ujj hosszabbak, mint a szélsők. Szőrzete sűrű, nem kemény, középhosszú.  A két típus közül a Pembroke a népszerűbb. Szinte teljesen kiszorította a Cardigan fajtát.


Forrás:

www.adogbreeds.com


Ravasz, mint a róka, tartja a mondás és nem véletlenül használják ezt a corgikra is. Okosak, nemcsak küllemében hasonlítanak, bátrak, erősek, ravaszak.  Rövid lábuk ellenére rendkívül gyors és fürge mozgásúak.  Fogékony, intelligens kedvencek. A gyerekeket nagyon szeretik, velük rendkívül türelmesek. Pembroke welsh corgik energikusak. Ragaszkodnak a gazdájukhoz és annak családjához. Szívós kutya, a rossz idő sem zavarja. Gyorsan felfogja, mi történik körülötte, amint valami szokatlan dolgot észlel, azonnal ugatással jelzik.


Forrás

mashable.com


Ennek a kutyusnak kifejezett igénye van arra, hogy energiáit levezesse, így ezt szem előtt tartva lehetőséget kell adni számára. A napi három rövid séta e célra egyáltalán nem elegendő. Imádja, ha labdázhat vagy más hasonló tevékenységet végezhet. Általában nem kívánkozik ki a kertből, nincs különösebb hajlandósága a lakóhelyén kívüli világ önálló felderítésére. Ha elengedik a pórázról, általában nem szívesen távolodik messzire a gazdájától.


Forrás

www.otisthecorgi.com


Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is! 


és ne feledd!Felhasznált forrás

Wikipédia

www.kutyafajtak.hu

www.dogtime.com